Temps de tardor al sotateulat

No és casual l’olor que fan les golfes en aquesta època de l’any, perquè ara allí hi
guardem fruits de la tardor, com ametlles, peres, pomes, olives i codonys. I raïms i
figues, ben protegits, posats a assecar, sobre llençols blancs, a la vora de l’herba de
la sajolida, collida de fa poc, i que farem servir per adobar les olives.


En aquesta època de l’any al sotateulat hi coincideixen alguns fruits que vénen de
l’estiu i uns altres que s’acosten a l’hivern. Cada menja vol el seu procés i el seu
temps. Per parlar només de les ametlles, quantes coses n’hauríem de dir de la
feinada que porten! Les hem tingut un temps esteses al sol, i ara es guarden en
l’últim trànsit, abans que un dia, amb els xics, ens posem a trencar-les.


Aquests dies hem acordat de portar el gruix de les olives al molí, per fer oli. I
aquesta setmana farem codonyat, amb el robot de cuina, per estalviar-nos el mal
de braç, de tan remenar.


Ja tenim encomanades les castanyes, plenes i lluents, i uns quants moniatos. Del
bagul de les andrònimes en treurem la paella foradada i la farem servir per coure-
hi les castanyes i els moniatos.

Deixa un comentari