Platillo de xai amb pèsols i patates

Ingredients: 1 kg de xai (del pit, tallat a trossos no gaire grans); 1 ceba gran; 1 ramet d’herbes (farigola, api, llorer, orenga); 3 tomàquets madurs; una mica de canyella; un clavell (o clau d’espècia, és el mateix) i 30 g farina; aigua o bé brou; 4 patates; 300 g de pèsols frescos; oli o llard.

PER A LA PICADA 2 grans d’all, safrà julivert; 2 carquinyolis; unes quantes ametlles torrades.

Salpebra el xai i posa-hi una mica d’espècies, com canyella en pols. Posa la cassola al foc, amb oli o bé llard. Quan sigui calent, posa-hi el xai amb la ceba trinxadeta i el manat d’herbes. Quan el tall i la ceba comencin a enrossir, posa-hi els tomàquets pelats i trinxats, i deixa que el sofregit vagi concentrant-se, durant vint-i- cinc minuts.

Tira la farina al sofregit i deixa-la coure uns minuts, remenant. Sacseja la cassola. Afegeix aigua fins que la carn quedi quasi coberta. A foc tranquil, deixa que el xai faci xup-xup durant molta estona. No remenis. Només sacseja la cassola de tant en tant. Afegeix els pèsols al guisat.

Pela les patates i talla-les a quadrets menuts. En una paella a part, fregeix-les. Cap al final de la cocció, afegeix les patates al guisat.

Fes una picada amb els alls, els carquinyolis, el safrà i les ametlles torrades. Deixata-la al suc i deixa que faci xup-xup una mica més. Rectifica de sal i apaga el foc.

Aquest guisat de xai pots fer-lo també de pollastre, amb verdures diverses, com albergínia.

El platillo és el nom que rep aquest tipus de plats de Festa Major a diferents pobles de l’Empordà, la Selva, Girona…

Més informació a “Cuina catalana per a festes i tradicions”.

Deixa un comentari