Què faig per dinar?

El meu fill s’ha independitzat, i diu que “el que més feina li dóna” és pensar cada dia què farà per dinar.

Vet aquí algunes idees.

Amb quatre plats bàsics podem dissenyar els menús de tota la setmana.

 

1 – Arròs

2 – Llenties 

3 – Pasta

4 – Verdura 

 

1 Arròs

Fem-lo bullit amb un gra d’all i una fulla de llorer.

– Un dia l’acompanyem amb un ou ferrat.

– Un altre dia, amb tonyina, enciam, tomàquet, nous, olives…

– Un altre dia ens el mengem amb ratatouille (albergínia fregida a trossos, amb pastanaga, pebrot vermell, all, ceba…).

 

2 Llenties

Comprem-les pardines, que no necessiten estar en remull. Posem-les directes a la cassola, en aigua freda, amb una fulla de llorer, tres grans d’all, una ceba i un parell de pastanagues a trossos. Quan bulli, salem i que es vagi coent. No trigaran més de tres quarts d’hora.

– Un altre dia podem comprar cigrons o mongetes (hi ha botigues de llegum cuit que treballen molt bé). 

– Els cigrons els podem fer amb ceba rostideta i un ou dur. 

– Les mongetes són boníssimes amb bacallà esqueixat, olives, tomàquet i ceba crua.

 

3 Pasta

La bullim amb una fulla de llorer. 

– Els macarrons els presentem amb un sofregit de ceba, all, una mica de tomàquet i tallicons de botifarra o costella de porc.

– Els espaguetis queden boníssims amb una salsa d’arengada (oli, all i 4 arengades a la paella, tot trinxat i esmicolat).

– Els fideus a la cassola els podem fer amb un sofregit de ceba i calamars en tinta de llauna (amb dues llaunes fem una magnífica cassola per a quatre persones).

 

4 Verdura

Bullim patata amb una altra verdura. (Per exemple: a la tardor, carbassa; a l’hivern, carxofa o col; a la primavera pèsols amb ceba; a l’estiu, mongeta tendra).

– La verdura bullida amb un raig d’oli és glòria i resol el gruix de cada sopar. 

– La crema de carbassó (començada amb un sofregit de ceba) és un clàssic que no podem ignorar.

 

A més, ens cal tenir sempre enciam o escarola per fer amanides, amb pastanaga i  d’altres hortalisses de la temporada. Hi podrem afegir: tonyina, olives, blat de moro, formatge, poma, figues, raïm, llavors de sèsam, pipes… 

Per enriquir cada àpat farem bé de tenir a la nevera ous, tofu o seitan; botifarra o llom, xai o hamburgueses. I al congelador: cues de lluç, bacallà, calamar o sèpia.

Ah, i en un bol ben visible, fruita fresca de la temporada. Molta fruita, per menjar crua entre hores, i cuita, acompanyant algun dels plats que hem dit.

 

I bon profit!

Deixa un comentari