Fem bunyols de vent
La Quaresma és temps de crisi. La crisi demana recolliment, concentració,
disciplina, bon ànim i confiança.
La crisi comporta un canvi.
Hem d’aprendre a refer-nos. Dels temps de crisi en sortim reforçats.
El bunyol és el dolç més popular de la Quaresma.
Si voleu fer bunyols, aquí va la recepta.
En un cassó al foc poseu mig got de llet, 60 g de mantega i mitja culleradeta de sal.
Barregeu amb una forquilla de fusta i quan arrenqui el bull afegiu-hi 75 g de farina
(millor tamisada). Remeneu de pressa fins aconseguir una pasta que se separa de
les vores del cassó.
Aparteu el cassó del foc i poseu-hi 3 ous, d’un en un, remenant per incorporar cada
ou a la massa. Us ha de quedar una pasta homogènia i no gaire líquida.
Deixeu reposar la pasta en un bol, una hora.
Per fregir els bunyols, necesiteu una paella gran amb força oli. Quan tingueu l’oli
ben calent (160-170 graus C), feu porcions de pasta, i amb una cullera poseu-les a
l’oli.
Deixeu enrossir els bunyols.
Traieu-los i passeu-los per un plat amb sucre de llustre. (El sucre de llustre és
polsós, molt fi. El podeu fer amb sucre normal, batut amb el minipimer).
Podeu remullar els bunyols amb gotes d’anís, i els podeu farcir amb crema
pastissera o xocolata desfeta.
Poseu-los en una plata amb un paper absorbent perquè deixin anar l’oli.
Ho sabíeu?
Els bunyols es fan amb la pasta “choux”, que és la mateixa pasta amb què es fan les
lioneses. Però mentre que les lioneses es couen al forn, nosaltres fem els bunyols
fregits a la paella.
Trobareu aquesta recepta al llibre: “Cuina catalana per a festes i tradicions”.