El sopar de la nit de bodes

Tradicionalment la col ha tingut un gran protagonisme a la vida pagesa. És una
verdura d’hivern, que entra molt bé per sopar, amb patates.


Als casaments que se celebraven a l’hivern, per exemple, s’hi servia, per sopar, un
primer plat d’escudella amb col i un segon plat també amb col: els famosos trumfos
amb col. Es feien bullits, es xafaven i es passaven per la paella, perquè agafessin
una lleu crosta torrada. S’acompanyaven amb una rosta de cansalada. Vet aquí el
famós trinxat.


Es deia que les cols portaven tota mena de ventures als noucasats.


Realment a l’hivern, tocades pel fred, les cols tenen un gust amorós i concentrat.
Val la pena de tenir-ne sempre al rebost, durant els mesos de fred.


Proveu de fer cols i patates emmascarades, primer bullides i després barrejades
amb carn de porc, o bé amb un saltat d’all i fredolics.

Deixa un comentari