Fem neules per Cap d’Any

Ninou, Cap d’Any. El primer dia de l’any se celebra amb un dinar familiar. La persona més gran de la família presideix la taula, en un extrem. Serà qui al final tallarà els torrons i repartirà les neules.

Els més petits de la tropa seuen junts, fent pinya, a l’altra punta de taula.
Esperen amb deler el final de l’àpat, perquè avui toca neules.
Les neules són les postres obligades de Cap d’Any. Abans, amb la paperina de les neules, l’avi feiafeia un barret de bisbe per al més menut de la família.
Les neules són unes galetes d’origen medieval que acompanyen molt bé els gelats i el vi dolç.

RECEPTA DE LES NEULES

Barregeu 7 clares d’ou amb 125 g de sucre i munteu.

Bateu fins a tenir-ho apunt de neu. A poc a poc afegiu-hi 125 g de farina de força, tamisada.

Mescleu-hi 125 g de mantega fosa a temperatura ambient i un polsim de vainilla. Barregeu, procurant que no faci grumolls.

Preescalfeu el forn a 180 graus. Deixeu reposar la massa 30 minuts.
Unteu amb mantega una plata de forn i amb una cullera esteneu-hi capes fines de massa, fent formes circulars.

Enforneu a mig forn, a 180 grau, amb foc per sota i per sobre. Ull: heu de saber que les neules tornen rosses molt aviat. Desenforneu i enrotlleu cada forma ràpidament, en calent.

Tindreu unes neules casolanes boníssimes per al dia de Cap d’Any. És bo que les feu el mateix dia, perquè heu de saber que aquestes neules casolanes s’estoven al cap de poc temps.

EL REFRANY

El refranyer diu que “apedaçant s’arriba a Cap d’Any“.

Deixa un comentari