Mestre Tites pregunta… Quina cosa és Cultura?

Primer curs a la Universitat. El professor pregunta: “¿quina cosa és Cultura…?”.

Un estudiant respon: “Cultura és el que queda quan una persona oblida tot el que ha après”. Quina definició tan bonica! I una mica rara. Una mica complexa. Fa pensar. Potser també és una mica fosca. I en l’època de l’Alzheimer resulta atabaladora. Però és fonda. Metafòrica. I fa pensar.

Un altre estudiant diu: “La Cultura és un cultiu. El pagès conrea la terra. Els humans conreen símbols, significats, relats, contes, mites…”.

I llavors salta una noia: “Jo sóc de pagès. M’he adonat que la Cultura és allò que ens uneix. La Cultura fa el poble. La comunitat existeix per la Cultura, i la Cultura defineix, potencia i uneix el poble. Ara fa dies que estem tots atabalats pel Pessebre Vivent que cada any fem per les festes de Nadal. Fa mesos que hi treballem. Tots esperem amb candeletes la representació, que es farà al ras, de fosc, i segurament amb temperatures sota zero. Però el fred no ens espanta…, perquè la Cultura…, a ciutat no ho sé, però a pagès…, a pagès funciona també com una calefacció, perdó, com una estufa”.

I tothom es va posar a riure.

Deixa un comentari