El secret dels pastissos: fer sempre el mateix pastís

En qüestió de pastissos, no hi hauria d’haver secrets. O, millor dit: el secret dels pastissos hauria de ser aquest: podem fer sempre el mateix pastís. Quin? Doncs el pa de pessic de tota la vida.

Aques és el gran secret: ous, sucre i farina. I res més. Fàcil, simple, essencial, natural, casolà, imprescincible, sense llevat, sense afegits químics. Per a totes les cases i per a totes les butxaques. Per a festes, berenars, esmorzars o postres. Per a gormands o sobris. Per a nens o per a avis…

La base sempre és la mateixa. I es fa així:

1 – Poseu quatre ous de mida mitjana en un bol, amb 125 g de sucre. Bateu força estona amb una batedora elèctrica de barnilles. Heu d’aconseguir una crema densa i esponjosa (us podeu ajudar amb una mica d’escalfor indirecta sobre el bol. Per exemple, posant-lo al bany maria mentre bateu. L’escalfor ajuda a fer la crema densa).

2 – Quan teniu la crema, afegiu-hi 125 g de farina (si és de força, quedarà més bé). Aboqueu la farina a poc a poc. Si és tamisada, millor, perquè no faci grumolls. Barregeu la farina a la crema amb una espàtula, de sota cap amunt, per tal que la massa no perdi l’esponjositat.

3 – Preescalfeu el forn a 180 graus.

4 – Unteu amb mantega un bol d’enfornar (ha de fer un pam de diàmetre i mig pam de fondo). Nosaltres sempre fem servir plates d’enfornar de vidre. Són perfectes perquè permeten controlar la cocció en tot moment. Aboqueu la pasta dins el bol i enforneu a 180 graus. Podeu posar foc a dalt i a baix, controlant la cocció equilibrada de la part inferior i la part superior del pastís.

5 – Quan el tenim acabat, el pa de pessic el podem revestir de xocolata desfeta, o li podem afegir làmines de poma. El podem farcir de melmelada, mantega o crema pastissera. O el podem adornar amb ametlla o avellana picada. O bé el podem retallar com a melindros o estendre fent un braç de gitano…

Les possibilitats són moltes. Però la base és sempre la mateixa.


El pastís de la foto l’hem fet amb una barreja de farina integral i farina blanca, i amb sucre de canya integral (panela).

Deixa un comentari