Encordillem: torna el Cordill

El cordill és humil però efectiu.

El diccionari explica que un cordill és un grup de fils de fibra vegetal (cànem, lli, jute…), format per caps retorçats els uns amb altres. Els més freqüents són els cordills de tres caps, però també n’hi ha de dos o quatre caps.

El cordill serveix per lligar.

L’Alcover/Moll ens diu que els menestrals han fet servir el cordill per a moltes feines. Per exemple, l’han usat els mestres de cases i els constructors de carros, per marcar línies rectes sobre fustes o parets.

Encara hi ha paletes que fan servir el cordill de marcar. Tenen un cordill amb un marcador (per exemple, pols d’almangra) i el posen, tibant dels extrems, allí on han de marcar una línia recta. Pel centre estiren el cordill, separant-lo de la paret, i de cop el deixen anar. L’almangra deixa la marca d’una línia recta tot al llarg de la paret.

El cordill és eficient i humil a la vegada. El cordill és fet de fils, i la corda és feta de cordills.

Els paletes en tenen prou amb una corda per fer pujar dretes les parets, o sigui per pujar-les “a plom”. Pengen un plom al cap d’una llarga corda, i així fan la plomada. L’eina els marca la verticalitat exacta d’una paret.

 

4 thoughts on “Encordillem: torna el Cordill

 • 20 de setembre de 2016 at 16:38
  Permalink

  Ens encanta el cordill! I ens vau encantar vosaltres, el Narcís, la Tere i tots, quan us vam conèixer ara fa un any llarg al taller de plantes remeieres. Us trobem molt a faltar! Tornareu a muntar alguna cosa?

  Contestar
  • 21 de setembre de 2016 at 06:30
   Permalink

   Hola, Esther!Com esteu? Ara fem els tallers a Solsona, amb grups que ja estiguin organitzats, perquè costa una miqueta arribar fins aquí!

   Contestar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *