Una dutxa ecològica i saludable

Aprofitantant la calorada us proposem una dutxa inspirada en clàssics de la medicina higienista i naturista.

Farem bé si després de llevar-nos convertim la higiene del cos en un ritual (tal com feien els antics grecs i romans, amb les seves ablucions). El ritual ha de tenir en compte els següents passos:

Escalfem el cos amb uns quants exercicis gimnàstics molt simples. Fem balanceig de braços. Entretenim-nos sobretot en les rotacions. Fem moviments circulars d’articulacions: canells, turmells, pelvis, espatlles i cervicals. I centrem-nos, especialment en escalfar els ossos i la pell. Ho podem fer amb massatges (o fregues) en sec. Així: freguem ben fort amb les mans: cames, genolls, peus… I amb major delicadesa, i usant les puntes dels dits, freguem la pell de la cara i el cap, resseguint els ossos del cap, des de les genives fins als pòmuls i el front; i dedicant major atenció a la part posterior del crani, sobretot els ossos posteriors occipitals. Procurem que tot  vagi entrant en calor.

 

A continuació ens dutxem amb aigua freda. Sí. Amb aigua freda.

Gràcies al massatge, ja  tenim el cos ben escalfat. Ara l’ideal és rentar-se amb aigua freda, i no pas amb aigua calenta… Perquè l’aigua freda activa la circulació i millora el treball depuratiu del cos.

Però, lògicament, són pocs els valents que suporten una dutxa freda de patac. La neteja amb aigua freda s’ha de fer sempre de forma progressiva.

Com? Doncs ajupint-nos a dins la banyera o el plat de dutxa. La dutxa és un invent modern, ideal per a  l’aigua calenta. Però l’aigua no ens ha de venir, sinó que l’hem d’anar a buscar. Sempre s’ha fet així. (La gent es rentava en gibrells… i abans: al riu!).

Ens ajupim, doncs, i ens mullem els peus amb un rajolí d’aigua. Després pugem per les cames, fins a la panxa. Aquí cal entretenir-se una estona, mentre ens ensabonem tot el cos (cal usar un sabó poc agresiu amb la pell i amb el medi ambient). Pugem de la panxa cap al pit i braços. I al final arribem al cap. Aquesta ascensió, progressiva, permet d’aconseguir una sensació plaent i gens enutjosa. Veureu com aquesta dutxa us activa la respiració i us porta alegria.

Finalment aclarim a raig. I és bo de deixar anar l’aigua una estoneta sobre el clatell, perquè és un punt important del sistema nerviós. L’aigua neteja i desentumeix.

A més de netejadora, aquesta dutxa és depurativa, tonificant i estimuladora.

Ah, i molt econòmica. Quedareu parats de la minsa quantitat d’aigua que cal per netejar el cos.

Proveu-ho ara, en plena calorada… Potser acabareu fent-ho tot l’any!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *